Oosttangent 4 | 1705 PA Heerhugowaard | T 072-5345080
Dorpsstraat 67B | 1747 HE  Tuitjenhorn

Social

Artrose is een aandoening van één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden, die zijn bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen vangt de schokken op en zorgt dat de botuiteinden soepel kunnen bewegen.

Cans staat voor 'complaints of the arm, neck and/or shoulder', oftewel klachten van de arm, nek en/of schouder.

Klachten aan de arm, nek en/of schouder kunnen het gevolg zijn van een duidelijke aanleiding, bijvoorbeeld spierpijn na het sporten. Deze klachten gaan na enkele dagen vanzelf weer over.

Chondropathie patella is aandoening aan de knie waarbij het kraakbeen op de achterzijde van de knieschijf (patella) is beschadigd. Bij vrouwen komt deze aandoening vaker voor door de stand van de knieën ten opzichte van het bekken.
 

Als u problemen heeft uw arm boven uw hoofd te tillen, voor uw lichaam langs te grijpen of uw arm achter uw rug te bewegen, dan kunt u een probleem hebben met de bewegingsruimte van uw schouder. Beperkte bewegingsmogelijkheden zijn een vroeg symptoom van een frozen shoulder, wat een algemene term is voor alle oorzaken van bewegingsverlies in de schouder.

Iedereen heeft er wel eens van gehoord, en wellicht mee te maken gehad, de hamstring blessure. Voor het wereldkampioenschap voetbal in 2010 dook de media massaal op de hamstring blessure van sterspeler Arjen Robben. Gelukkig voor het Nederlands elftal revalideerde Robben snel en was hij op tijd fit om deel te nemen aan het WK. 

Hielspoor is een blessure die veel voorkomt bij wandelaars en hardlopers. Hielspoor wordt ook vaak met de latijnse naam fasciitis plantaris aangeduid. Deze voetblessure veroorzaakt een vervelende hielpijn. Bij hielspoor is sprake van een peesontsteking van de peesplaat, bij de aanhechting onder de hak.

Het kan iedereen gebeuren tijdens het sporten, je gaat door je enkel. Het naar binnen klappen van je enkel (inversie) is een veelvoorkomende blessure bij veldsporten. Wanneer er een forse druk komt op de enkel en je kan deze niet of onvoldoende stabiel houden, dan klapt de enkel naar binnen. Naar buiten (eversie) kan ook, maar komt in veel mindere mate voor.

Bij een jumper's knee, of ook wel springers knie, is de aanhechting van de kniepees aangedaan. Soms kan het ook het gedeelte van de pees net boven de knie zijn wat klachten geeft. Een irritatie van deze pees, vaak na langdurige overbelasting, kan leiden tot een ontsteking die vaak te vinden is bij de aanhechting op het onderbeen, net onder de knie.